Afganistanin naisverkosto: Kukaan ei ole turvassa – suomalaisnaisesta ei uutta tietoa

Afganistanissa viikonloppuna siepatun suomalaisen avustustyöntekijän tilanteesta ei ole uutta tiedotettavaa, kerrotaan Suomen ulkoministeriöstä. Hänen turvallisuutensa ja vapauttamisensa eteen tehdään edelleen töitä.

Uusia tietoja naisen tilanteesta ei heru myöskään Afganistanin sisäministeriöstä. Sisäministeriön tiedottaja Najeeb Danesh vakuuttaa, että tapauksesta on käynnissä tarkka tutkinta. Hänen mukaansa edistystä on tapahtunut, mutta siitä ei voi tutkinnallisista syistä kertoa.

Danesh uskoo, että sieppaajat ovat terroristeja.

– Hyökkääjä kiinnitti huomiota vain suomalaiseen naiseen. Rakennuksessa oli paljon arvokasta materiaalia, joka olisi kiinnostanut rikollis- ja mafiajengejä, mutta mihinkään ei ollut koskettu, Danesh huomauttaa.

Hän pitää hyökkääjien keskittymistä suomalaisnaiseen todisteena siitä, että sieppaajat eivät olleet tavallisia rikollisia.

Naisverkosto: Tilanne huolestuttava

Sieppausuutinen on järkyttänyt Afganistanin naisverkoston (AWN) jäseniä. Verkoston mielestä Afganistanin turvallisuustilanne on kaiken kaikkiaan heikko.

– Turvallisuustilanne on huolestuttava naisille, jotka työskentelevät, lähtevät kodeistaan aamulla ja toivovat palaavansa illalla hengissä. Tällaiset sieppaukset vaikuttavat kielteisesti. Ne lisäävät jännitteitä ja kielteisiä tunteita. Sieppaukset saavat meidät tuntemaan, että minä voin olla seuraava, Samira Hamidi naisverkostosta sanoo.

Hamidin mielestä afgaaniviranomaisten reaktiot lisääntyneisiin sieppauksiin ovat riittämättömiä. Hänen mukaansa naisverkosto ei saa minkäänlaista apua tai tukea Afganistanin sisäministeriöstä.

– Useimmiten, jos juttelemme sisäministeriön virkailijoiden kanssa, he vain kehottavat meitä tekemään vähemmän ja olemaan varovaisia. He sanovat, että tilanne on paha, eikä meidän pitäisi pitää meteliä itsestämme.

“Kuka tahansa voi joutua siepatuksi”

Naisverkoston Hamidi perää viranomaisilta turvallisuusriskien ennaltaehkäisyä ja lisää suojelutoimintaa. Hänen mielestään heikentynyt turvallisuustilanne vaikuttaa jo kansainvälisten järjestöjen edustajiin Kabulissa. He liikkuvat kaupungilla aiempaa vähemmän, eivätkä osallistu enää yhtä usein kokouksiin.

– Kukaan ei ole turvassa. Se, mitä Suomen kansalaiselle tapahtui Afganistanissa, voi tapahtua kenelle tahansa tässä maassa. Se voi tapahtua minulle, se voi tapahtua sinulle, Samira Hamidi Afganistanin naisverkostosta sanoo.

Eilen tiistaina Suomen ulkoministeriö toppuutteli mediaa sieppaustapauksen uutisoinnissa. Ministeriön mukaan julkisuudessa on ollut liikkeellä sieppaustapauksesta myös perättömiä tietoja. Ne voivat olla riski siepatun henkilön turvallisuudelle sekä tutkinnalle.

Suomalaisnainen siepattiin majapaikastaan Kabulissa lauantai-iltana. Afganistanilaismedian mukaan hyökkääjät surmasivat ensin majapaikan vartijan ja nousivat sitten suomalaisnaisen huoneeseen toisessa kerroksessa. Nainen siepattiin ja hänen saksalainen huonekaverinsa surmattiin.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and