Britanniassa konservatiivien johto kutistuu – punta heikkeni

Britanniassa viime päivinä tehdyt mielipidetiedustelut osoittavat, että konservatiivipuolueen suuri etumatka työväenpuolueeseen on nopeasti kutistunut.

Kun pääministeri Theresa May päätti huhtikuussa uusista vaaleista, hänen konservatiivipuolueelleen mitattiin enimmillään jopa 23 prosenttiyksikön etumatka työväenpuolueeseen.

Sittemmin kannatusluvut ovat lähentyneet toisiaan. Eilen torstaina tutkimuslaitos YouGov julkisti uusimman kyselynsä, jossa konservatiivien johto oli enää viisi prosenttiyksikköä, eli luvuin 43 – 38.

Samaan aikaan kansalaisten hyväksyntä työväenpuolueen johtajan Jeremy Corbynin toiminnalle näyttää kohentuvan. Corbyn on ollut aikaisemmin poikkeuksellisen epäsuosittu.

Konservatiivien suosiota on pudottanut erityisesti hyvin epäsuosituksi osoittautunut sosiaalipoliittinen linjaus, joka kansan suussa on saanut nimen "dementiavero". Manchesterin pommi-iskun mahdollista vaikutusta puolueiden kannatukseen on vielä aikaista sanoa.

Punta heikkenee

Uusimman mielipidekyselyn julkistamisen jälkeen Britannian punnan arvo dollariin verrattuna heikkeni noin puoli prosenttia. Punnan arvo on ollut viime päivinä korkealla.

Markkinat ovat huolestuneet maan talouspolitiikan onnistumisen mahdollisuudesta, jos puolueiden kannatusero kesäkuun 6. päivän vaaleissa jää pieneksi.

Markkinat ovat toivoneet pääministeri Maylle hyvää vaalitulosta, mikä toisi hänelle vahvan neuvottelumandaatin Britannian EU-eroneuvotteluihin. Jos hänen suosionsa kotimaassa jää heikoksi, sekoittaisi se brexit-neuvotteluita, pelkää uutistoimisto Reutersin haastattelema markkina-asiantuntija.

Harva kuitenkaan uskoo, että työväenpuolueen kiri riittäisi kasvattamaan puolueen suosiota ohi konservatiivien.

Lähde: Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and