Hollanti hyväksyi viimein EU:n ja Ukrainan välisen yhteistyösopimuksen

Hollannin parlamentti on hyväksynyt Euroopan unionin ja Ukrainan välisen yhteistyösopimuksen – vastoin kansan tahtoa. Hollantilaisten enemmistö äänesti sopimusta vastaan vuosi sitten järjestetyssä kansanäänestyksessä.

Hollannin parlamentin ylähuone äänesti assosiaatiosopimuksen hyväksymisen puolesta äänin 50–25. Alahuone hyväksyi sopimuksen jo helmikuussa, joten sopimus voi astua voimaan.

Huhtikuussa 2016 järjestetyssä kansaäänestyksessä 64 prosenttia hollantilaisista äänesti assosiaatiosopimusta vastaan ja 36 prosenttia sen puolesta. Äänestysprosentti oli matala, vain 32. Äänestystuloksen vuoksi Hollannin pääministeri Mark Rutten oli löydettävä kaikkia miellyttävä kompromissi.

Hän onnistuikin neuvottelemaan sopimukseen muutoksen, jonka mukaan sopimus ei takaa Ukrainalle oikeutta EU:n täysjäsenyyteen, eikä EU:n sotilaalliseen tukeen.

EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker sanoo, että sopimuksen hyväksyminen lähettää Hollannista ja EU:sta tärkeän signaalin Ukrainalle: Ukrainan paikka on Euroopassa.

Kaikki muut 27 EU-maata ovat jo ratifioineet sopimuksen. Sen tavoitteena on kaupan edistäminen ja korruption vastustaminen.

Lähteet: AP, AFP, Yle Uutiset

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and