Ihmisten sukuun löytyi tyttölapsi 3,3 miljoonan vuoden takaa

Etiopialaisen hiekkakivilohkareen sisältä esiin porattu ja rapsuteltu erittäin varhaisen hominidilapsen luuranko on esitelty tiedelehti PNAS:ssa. Löytö tehtiin jo vuosituhannen alussa, mutta hauraan fossiilin varovainen irrottaminen kovasta kivestä ja tarkat tutkimustyöt ovat vieneet aikaa.

Toista läheskään yhtä vanhaa lapsen fossiilia ei ole koskaan löydetty. Seuraavaan, neandertalilaislapseen, on miljoonia vuosia.

Tutkimusta johtava paleoantropologi Zeray Alemseged Chicagon yliopistosta kertoo, että pienokainen oli tyttö, joka eli 3,3 miljoonaa vuotta sitten ja kuoli 2,5 vuoden ikäisenä. Hänelle on annettu etiopialainen nimi Selam, joka tarkoittaa rauhaa.

Tyttö kuului Australopithecus afarensis -lajiin eli samaan kuin ihmisten suvun esiäitinä tervehditty, suoranaiseksi supertähdeksi noussut Lucy. Selam eli sata tuhatta vuotta ennen Lucya mutta samalla alueella, vain neljän kilometrin päässä.

Ryhdikkäästi kahdella jalalla

Lucyn maine perustuu siihen, että hänen löytymisensä täydensi sukupuumme ajalta, jolloin hominidit laskeutuivat kävelemään maan kamaralla.

Selamin luuranko on säilynyt paljon täydellisempänä kuin Lucyn. Löytö osoittaa, että selkä, jollainen meillä nykyihmisillä on, sai pääpiirteensä luultua aiemmin.

Selamin selän rakenne myös vahvistaa sitä, mitä jo Lucysta pääteltiin: Australopithecus afarensis osasi askeltaa ryhdikkäästi kahdella jalalla, toisin kuin apinat, joiden selkä tekee niistä jäykkiä.

Selam luultavasti hukkui

Apinamaisen käsiensä ja lapaluidensa perusteella Selam ja sen lajitoverit myös edelleen heilauttelivat itseään puissa oksalta oksalle. Lucylle se saattoi olla jopa kohtaloksi: joidenkin tutkijoiden mielestä luiden vammat osoittavat hänen pudonneen puusta.

Selamin puolestaan arvellaan kuolleen tulvassa alueella, joka nykyisin on Dikikan autiomaata. Ruumiin on täytynyt hautautua nopeasti hiekkaan; muutoin luuranko ei olisi säästynyt ehjänä, tutkijat sanovat.

Myös kieliluun säilyminen oli erityinen yllätys, sillä seuraavat tunnetaan vasta neandertalilaisten ajoilta. Selamilla se muistuttaa enemmän nykyapinoiden kuin meidän kieliluutamme ja antaa mahdollisuuden tutkia puhekyvyn aikojen alkua.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and