Iranissa konservatiivinen ehdokas vetäytyi presidentinvaaleista

Iranin presidentinvaalit ja samanaikaiset paikallisvaalit järjestetään perjantaina. Ghalibaf oli yksi kaikkiaan kuudesta presidenttiehdokkaasta.

Ghalibaf antoi tiedotteen, jossa hän kehotti tukijoitaan äänestämään vanhoillista uskonoppinutta ja lakimiestä, Ebrahim Raisia. Ghalibafin mukaan se on elintärkeää kansalaisten etujen, vallankumouksen ja maan suojelemiseksi.

Iranissa korkeinta valtaa käyttää uskonnollinen johtaja, ajatollah Ali Khamenei. Hän voi erottaa presidentin, ja mm. armeija ja oikeuslaitos ovat hänen vallassaan.

Presidentin tehtäviin kuuluu toimeenpanna parlamentin hyväksymät ja valvojien neuvoston tarkastamat lait ja nimittää ministerit, kuvernöörit ja suurlähettiläät.

Mielipidetiedustelut povaavat voittoa nykyiselle presidentille, maltilliselle Hassan Rouhanille, joka aloitti ensimmäisen virkakautensa 2013.

Talouden taantuma kuitenkin saattaa nostaa konservatiiviehdokkaiden mahdollisuuksia.

Rouhani on ajanut suhteiden parantamista länteen ja vähittäistä kansalaisoikeuksien vahvistamista.

Opposition ehdokas, Mehdi Karroubi on puolestaan sanonut tukevansa Rouhania. Karroubi on ollut kotiarestissa vuodesta 2011 lähtien. Karroubin sekä toisen oppositiojohtajan, Mir-Hosein Musavin katsotaan yllyttäneen kansalaisia mielenosoituksiin Arabikevään kansannousuihin liittyen. Myös entinen maltillinen presidentti, Mohammed Khatami tukee Rouhanin uudelleenvalintaa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and