Kenestä vihreiden seuraava puheenjohtaja? 6 ehdokasta esittelyssä

1

Touko Aalto
Touko AaltoYle

Touko Aalto

Ensimmäisen kauden 33-vuotias kansanedustaja Touko Aalto oli kevään kuntavaaleissa vihreiden Jyväskylän voiton takuumies. Maakunnissa pitkään kärvistelleille vihreille Jyväskylän valtaaminen oli vakuuttava näyttö siitä, miten kannatus saadaan kasvuun myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella.

Opiskelijapolitiikassa aloittanut Aalto on toiminut vihreissä vuodesta 2007. Jyväskylän kaupunginvaltuustossa hän on istunut vuodesta 2008 asti. Samana vuonna hän valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi.

Aalto on vihreiden varapuheenjohtaja. Edellisellä hallituskaudella hän työskenteli eduskunnassa kansanedustaja Jani Toivolan avustajana.

Puoluetovereilta Aalto saa kiitosta vakuuttavista julkisista esiintymisistä ja huolellisesta perehtymisestä asiakysymyksiin. Erikseen mainitaan erityisesti sote-uudistukseen ja talouspolitiikkaan liittyvä osaaminen.

Katso myös

Touko Aallon vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

2

Mika Flöjt Kitkajoella.
Mika Flöjt

Mika Flöjt

Viimeisenä kisaan ilmoittautunut 42-vuotias Mika Flöjt oli kevään kuntavaaleissa Kuusamon ääniharava. Pohjoisen ympäristökysymyksiä esillä pitävä varakansanedustaja ja Koillismaan vihreiden puheenjohtaja pyrkii vihreiden puheenjohtajaksi toista kertaa. Edellisen kerran Flöjt oli ehdolla puheenjohtajavaalissa vuonna 2011.

Flöjt työskentelee tutkijana ja on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri. Kalastamista harrastavan pohjoisen miehen asialistalla on kaivoshankkeiden lisäksi vesivoimarakentamiseen liittyviä ongelmia ja kalastuspolitiikkaan liittyviä kysymyksiä.

Koillismaan vihreissä toimiva puoluetoveri kuvailee Flöjtiä päämäärätietoiseksi poliitikoksi ja nostaa esille tämän työn Juomasuon kaivoshankkeen vastustajana. Kuusamoon suunnitteilla olevan kultakaivoksen on arvioitu uhkaavan arvokasta vesialuetta.

Flöjt on saanut tuekseen oman piirinsä lisäksi pohjoisen vihreiden pieniä paikallisyhdistyksiä, kuten Rovaniemen, Kuhmon, Pudasjärven ja Raahen.

Katso myös

Mika Flöjtin vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

3

Emma Kari
Emma KariMarja Väänänen / Yle

Emma Kari

Ensimmäisen kauden 33-vuotias kansanedustaja Emma Kari oli Ylen kyselyssä vihreiden vaikuttajien suosikki seuraavaksi puheenjohtajaksi. Suosionsa perustan Kari on rakentanut Helsingin paikallispolitiikassa tekemällään työllä.

Kari aloitti opiskelijapolitiikassa vuonna 2005. Helsingin kaupunginvaltuustoon hänet valittiin vuonna 2008. Kari on toiminut valtuustoryhmän puheenjohtajana ja kaupunginhallituksen jäsenenä. Muun muassa paljon julkisuutta saanut aloite kasvisruokapäivästä Helsingin kouluissa oli Karilta lähtöisin. Eduskunnan salikeskusteluissa ja sosiaalisessa mediassa Kari ottaa voimakkaasti kantaa.

Edellisellä hallituskaudella Kari työskenteli ensin Anni Sinnemäen eduskunta-avustajana ja sen jälkeen ympäristöministerinä toimineen Ville Niinistön erityisavustajana. Koulutukseltaan hän on luonnontieteiden kandidaatti. Kari on kahden lapsen äiti.

Loppuvuodesta nousi pienimuotoinen kohu, kun kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto ilmoitti jättävänsä puheenjohtajakisan väliin. Hän syytti Helsingin Sanomien haastattelussa Niinistön istuvana puheenjohtajana ajavan Karia voimakkaasti seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Kohun jälkeen Niinistö on ollut puolueen sisäpiiriläisen mukaan korostetun varovainen seuraajaansa kommentoinnissa.

Katso myös

Emma Karin vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

4

Vihreiden kansanedustaja Krista Mikkonen Joensuussa.
Esa Huuhko / Yle

Krista Mikkonen

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja, 44-vuotias Krista Mikkonen on eduskuntaryhmän kilpakumppaniensa tapaan ensimmäisen kauden kansanedustaja, mutta hänellä on pisin kokemus politiikasta. Joensuussa asuva Mikkonen on toiminut puolueessa aktiivisesti 90-luvulta lähtien.

Kevään kuntavaaleissa Mikkonen oli Joensuun vihreiden ääniharava ja keräsi kaikista valtuustoon nousseista ehdokkaista toiseksi suurimman äänisaalin. Ensimmäisen kerran Mikkonen nousi Joensuun kaupunginvaltuustoon vuonna 1996. Puolueen varapuheenjohtajana hän toimi täydet kaksi kautta vuosina 2011-2015.

Koulutukseltaan Mikkonen on biologi. Hän on työskennellyt ympäristöasioiden parissa julkisella ja yksityisellä sektorilla sekä kehitystehtävissä liikuntajärjestössä. Myös kotiäitivuosia viettäneellä Mikkosella on kolme lasta.

Eduskuntaryhmässä Mikkosta kehutaan harkitsevaiseksi ja luottamusta herättäväksi ryhmänjohtajaksi. Erityiskiitosta Mikkonen saa puolustusvaliokunnan jäsenenä keräämästään turvallisuuspolitiikan osaamisesta, josta vihreillä on pulaa.

Katso myös

Krista Mikkosen vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

5

Maria Ohisalo
Maria OhisaloTeemu Silván

Maria Ohisalo

Edellisissä eduskuntavaaleissa niukasti rannalle jäänyt 32-vuotias Maria Ohisalo on erikoistunut sosiaalipolitiikkaan. Leipäjonoihin ja syrjäytymiseen perehtyneen köyhyystutkijan väitöstilaisuus on kesäkuussa.

Aiemmin varavaltuutettuna toiminut Ohisalo nousi kuntavaaleissa Helsingin kaupunginvaltuustoon. Hänet valittiin myös kaupunginhallituksen jäseneksi. Ohisalo on ollut vihreiden varapuheenjohtaja vuodesta 2015. Vuosina 2013-2014 Ohisalo oli Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton puheenjohtaja.

Itä-Suomen yliopistossa tutkijana työskentelevä Ohisalo on tehnyt paljon yhteistyötä professori Juho Saaren kanssa. Saaren nimi on ollut usein julkisuudessa viimeistään sen jälkeen, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) nimitti tämän vetämään eriarvoistumisen pysäyttämiseen tähtäävää työryhmää.

Puoluetoverit kehuvat Ohisalon asiantuntemusta erityisesti eriarvoistumiseen ja köyhyyden torjuntaan liittyvissä aiheissa.

Katso myös

Maria Ohisalon vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

6

Olli-Poika Parviainen
Olli-Poika ParviainenVihreä liitto

Olli-Poika Parviainen

Tamperelainen 36-vuotias Olli-Poika Parviainen on ensimmäisen kauden kansanedustaja ja eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja.

Parviainen on toiminut Tampereen apulaispormestarina vuosina 2011 – 2015. Tampereen kaupunginvaltuustossa hän on istunut vuodesta 2008. Parviainen on työskennellyt eduskunnassa kansanedustaja Oras Tynkkysen avustajana vuosina 2004-2009.

Koulutukseltaan Parviainen on filosofian maisteri ja medianomi. Gradussaan hän käsitteli digitaalista pelaamista ikäihmisten elämässä. Opiskeluaikoinaan hän toimi myös pelialan yrityksessä. Parviainen on kahden lapsen isä.

Eduskuntaryhmässä Parviaista kuvaillaan perusteellisesti asioihin paneutuvaksi poliitikoksi ja kompromissihakuiseksi neuvottelijaksi. Ylen vihreille vaikuttajille tehdyssä kyselyssä Parviainen sai kuitenkin kansanedustajista vähiten ääniä kysyttäessä suosikkia seuraavaksi puheenjohtajaksi.

Katso myös

Olli-Poika Parviaisen vastaukset Ylen kuntavaalikoneessa

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and