Kuun asuttajille kaavaillaan tiilitaloja kuupölystä

Kuun oma pöly, paahtava Aurinko ja 3D-printtaus – siinä ainekset, joista Kuun uudisasukkaille voitaisiin loihtia tiilitaloja, suunnittelevat Euroopan avaruusjärjestön Esan tutkijat. He ovat jo testanneet ajatustaan keinotekoisella kuupölyllä.

– Olemme paistaneet 0,1 millimetrin paksuisia kerroksia tuhannessa asteessa. Tiili, jonka mitat ovat 20 cm, 10 cm ja 3 cm, valmistuu viidessä tunnissa, kertoo projektia johtava Advenit Makaya.

Vulkaanisesta maaperästä saatu testipöly on muokattu jäljittelemään kuupölyn koostumusta ja raekokoa. Aurinkouuni puolestaan on tehty peileistä, joiden keskittämät auringonsäteet saavat pölyrakeet sulamaan yhteen.

Koetiilitehdas on Saksan avaruustutkimuskeskuksessa Kölnissä. Koska Euroopan sää ei ole aina suosinut tutkijoita, Auringolle on tarvittu myös sijaista eli joukkoa ksenon-lamppuja. Tiilen valmistumisesta on video Esan sivulla.

Tuotekehittely on vielä kesken

Osa tiilistä olisi rakennustyömaalla vielä sutta, sillä reunat ovat hieman vääntyneet. Syynä on se, että reunat kuivuvat nopeammin kuin tiilen keskusta, Makaya kertoo.

– Etsimme ratkaisua tähän pulmaan. Ehkä meidän täytyy välillä vauhdittaa printtausta, jotta tiileen kertyy vähemmän lämpöä.

Makaya on kuitenkin kaikkiaan tyytyväinen tuloksiin, koska ne osoittavat tiilenprinttausidean toimivaksi. Aiemmassa hankkeessa tarvittiin sidosaineeksi suolaa, jota olisi pitänyt rahdata Kuuhun.

Tiiliprojekti on yksi Esan useista tutkimushankkeista, joilla etsitään keinoja Kuun asuttamiseen vaadittavien tarvikkeiden valmistamiseksi Kuun omista antimista.

Esa kaavailee kansainvälistä kuukylää

Esan kaavailemaan kuukylään olisivat tervetulleita aivan kaikkien avaruusvaltioiden edustajat, sanoi Esan pääjohtaja Jan Wörner esitellessään visiotaan viime vuonna. Kysymykseen, koska kylä rakennetaan, hän vastasi: "Pian".

– Kylällä en tarkoita omakotitaloja, kirkkoa ja kaupungintaloa, vaan perusideaa siitä, että elämiselle ja työnteolle olisi yhteinen paikka. Siellä yhdistyivät avaruusvaltioiden vahvuudet, Wörner sanoi.

Havainnekuva neljästä kuplamaisesta rakennuksesta Kuun pinnalla. Taustalla häämöttää maapallo.
3D-printtaamalla Kuuhun olisi tehtävissä myös tällainen kuplahallien kokonaisuus, kaavailee Esa.Foster + Partners / Esa

Esan lisäksi Kuuhun kurkottajien eturivissä on Kiina, jonka avaruusohjelma on ollut varsin menestyksekäs. Kiinan avaruushallinto ilmoitti viime kuussa neuvottelevansa kuukylästä Esan kanssa.

Myös Venäjällä, Intialla, Japanilla ja Iranilla on omia suunnitelmia Kuun suhteen. Yhdysvaltain avaruushallinnolla Nasalla tavoite on kauempana, Mars-planeetalle.

Kuu olisi Nasalle välietappi, mutta samaa sanoo Wörnerkin. Hänen mukaansa kuukylästä voisi myös Esalle tulla osaltaan varikko, josta alukset jatkavat Marsiin.

Nasa aikoo tehdä punatiiliä marsperästä

Siinä missä Esa tekee kuutiiliä, Nasalla on oma koetiilitehdas Marsin tuleviin tarpeisiin. Nasan simulaatioissa tiiliä taotaan painevasaralla aineesta, jonka ominaisuudet jäljittelevät marsperää.

Esa kertoo kuutiiliensä olevan vahvuudeltaan kipsin kaltaisia. Marsin tiilet ovat Nasan mukaan kestävämpiä kuin teräksellä vahvistettu betoni.

Se johtuu marsperän luontaisesta kemiallisesta sideaineesta, kertoi Nature-lehdessä maaliskuussa julkaistu tutkimus. Varmaa ei tietenkään ole, toimiiko aine Marsissa samalla tavoin kuin simulaatiossa.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and