Merkelin haastajan noste testissä – Martin Schulzilla kotiosavaltiossaan pakkovoiton paikka

Eurooppalainen vaalijännitys siirtyy täksi viikonlopuksi Saksaan, Nordrhein-Westfaleniin. Osavaltiovaaleissa mitataan sosiaalidemokraattien johtajan Martin Schulzin nosteen pitävyys.

SPD valitsi Schulzin puheenjohtajakseen ja liittokansleriehdokkaakseen talvella ja puolue lähti yllättävän rivakkaan nousuun kannatusmittauksissa. Schulz näytti haastavan kristillisdemokraattien istuvan liittokanslerin Angela Merkelin oikein tosissaan.

Ann-Kathrine Limpert
Demarinuori Ann-Kathrine Limpert pitää koulutusta tärkeänä vaaliteemana.Uwe Tautenhahn / Yle

Demarien ykkösteema on sosiaalinen oikeudenmukaisuus. Ennepetalin pikkukaupungin vaalitilaisuuden puheissa luvattiin teeman mukaisesti kaikille yhtäläisiä mahdollisuuksia kaikkeen hyvään elämässä.

– Lasten ja nuorten tulee päästä koulutukseen riippumatta siitä, miten paljon isät ja äidit tienaavat, sanoo Ennepetalin demarinuori Ann-Kathrine Limpert.

Schulz taistelee kotikentällä

Nordrhein-Westfalen on ollut viime vuodet demarien hallitsemaa. Osavaltion pääministeri Hannelore Kraft on vaalikentillä perin pidetty poliitikko.

Näyttäytyminen Ennepetalissa sujuu varmoin ottein ja matka jatkuu seuraavaan kampanjatapahtumaan johonkin naapurikaupunkiin.

– Kraft ei ole kampanjassaan riippuvainen Schulzin henkilöstä ja nosteesta. Sen sijaan Schulz on juuri nyt riippuvainen Kraftista, arvioi Duisburgin yliopiston politiikan tutkimuksen professori Karl-Rudolf Korte.

Hannelore Kraft
Hannelore Kraftin vaalijuliste.Uwe Tautenhahn / Yle

Kevään kahdet osavaltiovaalit, Schleswig-Holsteinissa ja Saarinmaassa, kristillisdemokraatit ovat voittaneet. CDU arvioi, ettei kahta ilman kolmatta. Siksi demarien katse on kiinnittynyt Nordrhein-Westfaleniin erityisen tiukasti.

Lisäksi Ruhrin teollisuuskomplekseista tunnettu osavaltio on Schulzin kotikenttää. Schulz onkin vauhdittanut puolueensa kampanjaa viime päivät erityisen innolla.

Puolue tarvitsee kunnon tuloksen, koska Nordrhein-Westfalenin vaalit ovat viimeiset osavaltiovaalit ennen syksyn parlamenttivaaleja.

Riemuitseva SPD-johtaja Martin Schulz
Martin Schulz on tuonut uutta puhtia Saksan sosialidemokraatteihin. Hän nousi puheenjohtajaksi ja liittokansleriehdokkaaksi talvella.Friedemman Vogel / EPA

CDU ja SPD rinta rinnan

Sunnuntain vaaleihin käydään erityisen kutkuttavissa tunnelmissa, sillä viime aikojen mielipidetiedusteluissa CDU ja SPD ovat olleet 30 prosentin hujakoilla kutakuinkin tasoissa.

Jokainen ääni jokaisessa pienessäkin kaupungissa on erittäin tärkeä.

Siksi Haltern am Seen pikkukaupunki Wuppertalin lähistöllä on saanut vieraakseen itsensä liittokansleri Angela Merkelin.

Puolueet laittavat nyt vahvimmat voimansa peliin, jotta näkyvyys olisi mahdollisimman suuri. Liittokanslerin lavasäteilyn valossa paistattelee puolueen oma kärkiehdokas Armin Laschet.

Marianne Kalfhaus
Marianne Kalfhaus lupaa kristillisdemokraattien kitkevän rikollisuutta demareita tehokkaammin.Uwe Tautenhahn / Yle

Turvaa ja teitä keskiluokalle

CDU yrittää iskeä kiilaa demarien valta-asemaan painottamalla kampanjassaan sisäistä turvallisuutta. Merkel muistuttaa puheessaan, että osavaltiossa tehdyt rikokset ovat olleet demarien valtakauden ajan kasvussa.

Viesti menee oman väen edessä hyvin perille.

– Me kristillisdemokraatit olemme esittäneet rikollisuuden torjuntaan uusia ja tehokkaampia keinoja mitä demarit ovat viime vuosina tehneet, sanoo Marianne Kalfhaus.

Politiikan tutkija Karl-Rudolf Korte näkee turvallisuusteeman muokkautuneen kampanjassa uuteen uskoon.

– Turvallisuus ja identiteetti muodostavat yhden yhteisen teeman. Kuka tänne kuuluu ja kuka ei? Kuka saa asua ja kuka ei, arvioi Korte.

Kristillisdemokraatit laittaisivat myös autoistuneen osavaltion teitä kuntoon. Vaalilupaus on kuin hunajaa moottoriteiden ruuhkissa päivittäin pitkiä aikoja seisovalle osavaltion keskiluokalle.

Vaihtoehto Saksan käännekohta?

Puolueiden katse on siis vahvasti syksyssä, mutta kyllä kuhinaa riittää myös Nordrhein-Westfalenissa, jahka vaalitulos selviää.

Karl-Rudolf Korte
Karl-Rudolf KorteUwe Tautenhahn / Yle

Kahden suuren takana vapaat demokraatit näyttäisivät olevan nousussa ja saavan yli 13 prosenttia äänistä. Sen jälkeen tulee kolmen pienen ryhmä eli vihreät, vasemmistopuolue Die Linke ja oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle (AfD).

Kullekin on luvassa noin kuuden prosentin kannatus ja pääsy osavaltion parlamenttiin. Äänikynnys on viisi prosenttia.

Politiikan tutkija Karl-Rudolf Korte on Vaihtoehto Saksalle -puolueen kohdalla varauksellinen. Hän arvioi, että äänikynnys saattaa jäädä saavuttamatta, koska myötätuuli on oikeistopopulismin takaa tyyntynyt.

– Pääsy parlamenttiin saattaa jäädä haaveeksi, sillä AfD:n keskeinen teema, pakolaisuus, ei ole ollut enää suuresti esillä näissä vaaleissa.

Suuri koalitio ja vihreä vaa’ankieli

Vaalitulos saattaa olla kiharainen tulevan hallituskoalition kasaamisen kannalta. Demarit ovat pudottaneet yhteistyön Die Linken kanssa vaihtoehdoista pois.

Matemaattisesti helppo lopputulos on suuri koalitio, jossa hallituksen muodostavat demarit ja kristillisdemokraatit yhdessä. Koska politiikka ei ole vain laskuoppia, niin muitakin mahdollisuuksia katsastetaan.

Vihreille on luvassa kuninkaantekijän roolia. Jos hallitus muodostetaan kristillisdemokraattien ja vapaiden demokraattien akselille, niin ne tarvitsevat vihreät tuekseen.

Samalla tavalla vihreille löytyy ystäviä, jos hallitus muodostuu demarien ja vapaiden demokraattien varaan.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and