Nasa lähettää avaruusaluksen aurinkoon

Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa järjestää huomenna keskiviikkona suuren tiedotustilaisuuden, jossa kerrotaan uudesta jättihankkeesta.

Nasa aikoo ensi kesänä lähettää avaruusaluksen aurinkoa kiertävälle radalle. Luotaimen kiertorata olisi niin lähellä aurinkoa, että se Nasan ilmoituksen mukaan "koskettaa aurinkoa".

Solar Probe Plus -luotaimen on määrä kiertää aurinkoa 6,4 miljoonan kilometrin etäisyydellä. Siitä tulee siten lähimmäksi aurinkoa koskaan tunkeutunut tutkimusalus.

Luotaimen tehtävänä on tutkia mm. aurinkon koronaa, eli ulompaa kaasukehää. Tutkijoita askarruttaa, miksi korona on kuumempi kuin auringon pinta. Koronan lämpötila saattaa oilla yli miljoona celsius-astetta.

Näin lähellä aurinkoa luotain altistuu erittäin ankarille olosuhteille. Kiertoradalla lämpötilan arvioidaan olevan 1 400 astetta ja säteily on hyvin voimakasta. Luotain varustetaan 11,5 senttiä paksulla hiilikomposiitista valmistetulla kuorella, jonka on määrä suojata sen laitteita.

Solar Probe Plus tutkii myös aurinkotuulen ominaisuuksia. Aurinkotuulella voi olla suuret vaikutukset maapallon pinnalla ja se on otettava huomioon satelliittien toiminnassa ja astronauttien työssä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and