Nettihyökkäyksen vaikutukset ovat toistaiseksi olleet vähäisiä, pelättyä kaaosta ei ehkä tullutkaan

WannaCry sekä toinen kiristyshaittaohjelma WanaCrypt0r ovat levinneet arviolta 150 maahan, mutta myös vastatoimet ovat monin paikoin purreet.

Aasiassa muun muassa Japanissa on havaittu ongelmia 600 kohteessa. Nissan Motor Co. ilmoitti, että joihinkin sen yksiköihin oli isketty, mutta vaikutukset yrityksen toimintoihin ovat jääneet pieniksi. Hitachin tiedottaja kertoo, että yhtiön sähköpostijärjestelmät takkuilevat.

Kiinassa valtiolliset tiedotusvälineet kertovat ongelmia yli 29 000 kohteessa. Uutistoimisto Reutersin mukaan maksujärjestelmissä ja hallinnon palveluissa on ollut katkoksia, mutta pelättyä vähemmän. Muun muassa PetroChina on ilmoittanut maksuongelmista joillain asemillaan.

Etelä-Koreassa vain viisi yritystä on ilmoittanut joutuneensa kiristysohjelmien kohteeksi. Intiassa hallitus sanoi saaneensa muutaman ilmoituksen järjestelmiin kohdistuneista hyökkäyksistä.

Australiassa hallituksen tietoturvasta vastaava ministeri Dan Tehan kertoo kolmen yrityksen joutuneen haittaohjelman uhriksi, Uudessa-Seelannissa ei ole tullut ilmi yhtään tapausta.

– Tutkimme yhä uhriksi joutuneiden profiileja. Mutta voimme sanoa, että se ei ole vaikuttanut Aasian tai Tyynenmeren alueella siinä määrin kuin jossain muualla, sanoi tietoturvajohtaja Tim Wellsmore FireEyesta.

Jotain haittaohjelmien vaikutuksien vähäisyydestä voinee päätellä siitä, että osakekurssit pysyivät ennallaan tai nousivat alueen pörsseissä.

Euroopassa ongelmia esimerkiksi Renaultin tehtaalla

Euroopassa autonvalmistaja Renault kertoi maanantaina, että Ranskan tuotantolaitos Douaissa on pysähdyksissä, jotta haittaohjelman leviäminen voidaan estää. Muut tehtaat toimivat kuitenkin normaalisti.

Britanniassa, jonka julkiselle terveydenhoitojärjestelmälle aiheutui haittaohjelmista vakavia ongelmia, ollaan yhä odottavalla kannalla. 47 kohteeksi joutuneestä terveydenhoitojärjestelmän klinikasta tai sairaalasta seitsemän kärsi vielä maanantaiaamuna tietokoneongelmista maanantaiaamuna.

Britannian terveysministeri Jeremy Hunt neuvottelee tilanteesta maanantaina sisäministeri Amber Ruddin kanssa.

Uusi versio haittaohjelmasta jo ilmeisesti olemassa

Ohjelmat iskevät Windows-käyttöjärjestelmään ja lukitsee tietokoneen. Käyttäjältä vaaditaan lunnaita virtuaalivaluutta bitcoineissa, jotta koneen saa jälleen toimimaan.

Haittaohjelmat leviävät erityisen tehokkaasti organisaatioiden sisäverkoissa, joihin ei ole tehty suojauspäivityksiä. Windows XP:hen ei ole tullut päivityksiä pitkään aikaan, mutta nyt sillekin on julkaistu tietoturvapäivitys. Virusohjelmista on kuitenkin helppo muokata myös uusia.

Hongkongilaisen tietoturvayhtiön, Network Boxin toimitusjohtaja Michael Gazeley kertoo tiiminsä löytäneen jo uuden version haittaohjelmasta.

Se ei leviä sähköpostien välityksellä, vaan lataa hakkeroiduille sivustoille linkkejä, joita klikkaamalla sivustolla kävijä tulee ladanneeksi omalle koneelleen haittaohjelman. Gazeley ei osannut arvioida, moniko sivusto on saastunut ohjelmasta.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and