Pyörikö Manchesterin pommittaja samoissa piireissä kuin suomalaissyntyinen jihadisti?

22-vuotias Salman Abedi teki maanantai-iltana itsemurhaiskun popkonserttiin Manchesterissa Britanniassa. 22 ihmistä kuoli, joukossa lapsia ja nuoria.

Britannian poliisi uskoo, että Abedi oli vain iskun toteuttaja ja osa laajempaa verkostoa. Hänen epäillään käyneen ennen iskua Syyriassa.

Brittiviranomaiset tutkivat nyt Abedin yhteyksiä toisiin nuoriin, jotka ovat matkustaneet Manchesterista Syyriaan. Heidän joukossaan on yksi Suomen kansalainen.

Syntyi Kotkassa, lähti Britanniasta Syyriaan

Pohjoisenglantilaisesta Manchesterin kaupungista on lähtenyt paljon nuoria Isisin riveihin. Kuuluisimmat heistä ovat "terroristikaksoset", jotka karkasivat alaikäisinä Isis-vaimoiksi.

Britanniassa on uutisoitu paljon myös manchesterilaisesta kaveriporukasta, josta osa lähti Syyriaan ja osa jäi Britanniaan. Kaksi heistä on tuomittu terrorismirikoksista, ainakin kaksi on kuollut Syyriassa ja kaksi on palannut Syyriasta Eurooppaan.

Toinen Europpaan palanneista on Suomen kansalainen, 24-vuotias mies. Hänen isänsä on somalialainen, äidin alkuperää Yle ei ole voinut vahvistaa. Nuorukainen on syntynyt Kotkassa vuonna 1993.

Manchester Evening News -lehden mukaan nuorukaisen isä oli muuttanut Britanniaan Suomesta vuonna 2005. Jos poika on muuttanut isänsä mukana, hän on ollut tuolloin 12-vuotias.

Palasi Syyriasta, kävi Suomessa

BBC:n mukaan kyseinen nuorukainen matkusti Manchesterista Syyriaan marraskuussa 2013. Manchester Evening Newsin mukaan mies pysäytettiin Manchesterin lentokentällä, mutta Britannian sisäinen tiedustelupalvelu MI5 päästi hänet kuulustelujen jälkeen menemään.

Britannian viranomaiset jäädyttivät suomalaissyntyisen miehen varat terrorismiyhteyksien takia kahdeksi vuodeksi. Mies poistettiin terrorismivarojen jäädytyslistalta kesäkuussa 2016. Ylen tiedossa ei ole, miksi hänet vapautettiin listalta.

Tabloidilehti The Daily Mailin mukaan nuorukainen palasi Syyriasta Eurooppaan kaverinsa kanssa, mutta he saivat Britanniaan maahantulokiellon. Lehden mukaan hänen matkakumppaninsa oli edellä mainittujen "terroristikaksosten" isoveli.

Myös toiset tabloidilehdet ovat uutisoineet, että mies on määrätty käännytettäväksi syntymämaahansa Suomeen, jos hän yrittää tulla Britanniaan.

Ylen tietojen mukaan mies tulikin Syyriasta paluunsa jälkeen käymään Suomessa. Tietojemme mukaan miehen äiti asuu Suomessa.

Supo: Mies on oleskellut satunnaisesti Suomessa

Suojelupoliisi tuntee miehen taustan, mutta kommentoi tapausta niukasti.

– Tietojemme mukaan hän on viime vuosina oleskellut Suomessa vain satunnaisesti ja asuu tälläkin hetkellä ulkomailla, Supon viestintäpäällikkö Jyri Rantala sanoo.

Ylen tietojen mukaan viimeisin havainto miehestä on saatu Tanskasta.

Ei ole tiedossa, ovatko suomalaissyntyinen mies ja Manchesterin iskijä Salman Abedi tunteneet toisensa, mutta heillä näyttää olleen ainakin yksi yhteinen ystävä.

Brittipoliisi tutkii parhaillaan Salman Abedin yhteyttä Manchesterin jihadistipiireissä vaikuttaneeseen mieheen, joka on ollut myös suomalaissyntyisen nuorukaisen kaveri. Hän oli samaa Syyriaan matkustanutta porukkaa suomalaissyntyisen kanssa ja aktiivinen Isis-värväri. Nyt hän on kuollut.

Suomalaissyntyisen kanssa yhtä aikaa Syyriasta palannut mies taas kävi samaa koulua kuin Salman Abedi. Mies on edellä mainittujen "terroristikaksosten" isoveli.

Suomalaissyntyinen nuorukainen ja Abedi ovat myös asuneet samalla seudulla Manchesterin eteläosissa, mistä on lähtenyt muitakin henkilöitä Syyriaan.

– Manchesterin iskusta tai tekijästä ei ole toistaiseksi löytynyt suoria yhteyksiä Suomeen, Rantala kommentoi.

Onko mies nyt Tanskassa?

Ylen tietojen mukaan suomalaissyntyinen nuorukainen kävi Suomessa sen jälkeen, kun hänen pääsynsä Britanniaan estyi maahantulokiellon vuoksi. Tämä on tapahtunut todennäköisesti vuonna 2014 tai 2015.

Suomesta mies jatkoi Ylen tietojen mukaan matkaansa Tanskaan. Daily Mail -lehti on uutisoinut, että suomalaistaustainen mies ja hänen kaverinsa, terroristikaksosten veli ovat oleskelleet yhdessä Tanskassa.

Kaksi Manchesterin jihadistiporukkaan kuuluneista on somalialaistaustaisia Tanskan kansalaisia ja yksi siis somalialaistaustainen Suomen kansalainen. Porukan muut jäsenet ovat muuta taustaa.

BBC:n mukaan edellä mainittu terroristikaksosten veli asui tanskalaisessa Aarhusin kaupungissa ainakin toukokuussa 2015 ja sai liikkua vapaasti EU-alueella. Ilmeisesti miestä ei epäillä mistään rikoksesta, vaikka Britannia pitääkin häntä turvallisuusriskinä, ja sama todennäköisesti koskee suomalaissyntyistä miestä.

BBC:n mukaan ainakin terroristikaksosten veli on Tanskan tiedustelupalvelun valvonnassa.

Suomalaissyntyinen nuorukainen on ollut Manchesterissa naimisissa somalialaistaustaisen nuoren naisen kanssa, uutisoi The Daily Mail. Myös vaimo on kadonnut Manchesterista.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and