Saarikko: Alkoholilakiesitys saattaa raueta, jos limuviinojen myynnistä ei päästä kompromissiin

Hallituspuolueiden kuusihenkinen alkoholityöryhmä ei ole löytänyt sopua, vaikka ratkaisu on luvattu toukokuun loppuun mennessä.

Alkoholilain kokonaisuudistuksesta hallituspuolueet ovat muuten yksimielisiä, mutta ongelmaksi on tullut limuviinojen, siiderien ja nelosoluen siirto ruokakauppoihin. Niiden kohtalosta väännetään kompromissia jälleen huomenna.

Hallituksen alkoholiryhmää vetävän Annika Saarikon mukaan eduskuntaryhmissä jo hyväksytty lakiuudistus tuotiin uudelleen työryhmään, koska lain lausunnot varoittelivat alkoholihaittojen lisääntymisestä.

– Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat toivoneet että viime keväänä asetettu pikku porukka vielä pohtisi kompromissin löytymistä, jossa avain on 5,5 prosentin alkoholivahvuus verrattuna nykyiseen 4,7 prosenttiin.

Saarikko edellyttää nyt limuviinakompromissia, vaikka sellaista ei ole annettu. Jos kompromissi ei onnistu, eduskuntaryhmien puheenjohtajat neuvottelevat, saavatko kansanedustajat käyttää eduskuntakäsittelyssä ns. omantunnon harkintaa. Viimeisenä vaihtoehtona on, ettei koko lakia anneta.

– Kaikki vaihtoehdot ovat mahdollisia. Joko löydämme sovun, ryhmänpuheenjohtajat keskustelevat tästä omantunnonvapaudesta, ja on mahdollista että laki ei etene jos sopuun ei päästä. Näin aika ajoin käy, mutta itse en toivo sitä.

Limuviinojen vapauttamista vastustetaan yhä enemmän

Asenteet limuviinoja kohtaan ovat tiukentuneet alkoholihaittoja korostavan lausuntokierroksen jälkeen.

Maalikuussa 28 kansanedustajaa, joukossa 18 keskustan ja kokoomuksen edustajaa allekirjoitti adressin, jossa vaadittiin ottamaan huomioon lakiesityksestä annettuja erittäin kielteisiä palautteita.

Allekirjoittajien joukossa oli myös yksi perussuomalaisten kansanedustaja, mutta tämä veti nimensä pois listasta yön yli nukuttuaan.

Nyt myös perussuomalaisten joukossa asenteet limuviinaan ovat muuttuneet. Syynä on eduskuntaryhmän puheenjohtajan vaihdos. Ryhmän nykyinen vetäjä Toimi Kankaanniemi toimi 1990-luvulla kristillisdemokraattien riveissä raittius- ja alkoholiasioista vastaavana ministerinä. Hän veti silloin Alkon hyllyilta pois nuorten suosikiksi nousseen Salmiakkikossun.

Vaikka toukokuun loppu lähestyy, ei ole varmaa pääsevätkö hallituspuolueet sopuun alkoholilaista. Annika Saarikon mukaan mitään kiirettä lailla ei ole, eikä hallitusohjelmassakaan ole sanottu laista tarkemmin.

Muut hallitusosapuolet eivät juuri halua tilannetta kommentoida. Kokoomuksen alkoholiryhmän jäsen, Sinuhe Wallinheimo sanoo, että esitys vaatii enää teknistä hiomista. Perussuomalaisedustaja Ritva "Kike" Elomaa ei suostu kertomaan neuvotteluista mitään.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and