Selvitysmies Mäenpää: Pääministeri sai Yleltä erikoiskohtelun

Hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää pitää Ylen Terrafame-uutisointia poikkeuksellisena tapauksena. Hänen mielestään Yleisradio mukautui pääministeri Juha Sipilän (kesk.) pommitukseen.

– Pääministeri sai erikoiskohtelun tässä journalistisessa prosessissa, Mäenpää sanoo.

Yleisradiolla on vastuu sananvapauden toteutumisesta. Mäenpään mukaan Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen on korostanut oikeudellista vastuuta.

– Hän korostaa virheettömyyttä ja rikosoikeudellista vastuuta. Yleisradiolla on kuitenkin vastuu siitä, että sananvapaus turvataan. Se edellyttää sitä, että epävarmoja ja vallanpitäjiä kriittisesti kohteleviakin asioita voidaan tuoda esille.

Miksi mennään käräjäoikeus edellä?

Selvitysmies Mäenpään mukaan vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen toimi juridisesti valtuuksiensa puitteissa, mutta se ei kuitenkaan riitä.

– Mutta oliko se juridiikan hengen mukaista? Turvattiinko siinä sananvapautta? Siinä minulla on iso kysymysmerkki.

Mäenpää löysi Ylen uutis- ja ajankohtaisjournalismin johtamisessa ongelmallisia piirteitä.

– Tämä ei koske pelkästään Terrafamen tapausta. Ajankohtaisjournalismin johtamisessa korostuu virheiden välttäminen. Mennään käräjäoikeus edellä, vaikka pitäisi mennä sananvapaus ja journalismi edellä.

Tällainen johtamistapa voi selvitysmies Mäenpään mielestä johtaa siihen, että ollaan ylivarovaisia ja jätetään kiusallisia asioita kertomatta silloin, kun ne kohdistuvat yhteiskunnan vallankäyttäjiin.

– Ei pidä loukata kenenkään kunniaa eikä yksityiselämää, mutta pelkästään pykäliin tuijottamalla ei saada kunnollista journalismia aikaiseksi.

Mäenpää pitää huolestuttavana, jos Yle mukautuu ulkopuoliseen vaikuttamiseen.

– Terrafamen tapaus oli poikkeustapaus, mutta jos tälläinen yleistyy, niinkuin nyt näyttää käyneen, niin silloin tulee ongelmia sananvapauden kanssa. Se voi rapauttaa Ylen luottamusta katsojien silmissä.

Miten taataan Ylen riippumattomuus? Selvitysmies Olli Mäenpään Yle-raportti on Suomen suurimman keskusteluohjelman käsittelyssä keskiviikkona. A-teema: Ylen riippumattomuus TV1 17.5. klo 21.05-22.35 #ateema

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and