Somaliassa tunnettu tv-kasvo pelkää henkensä puolesta – “Terroristit ovat tappaneet monta työtoveriani”

MOGADISHU Sadio Mohamed Hassan lukee ulkomuistista uutisia ammattilaisen varmuudella. Käynnissä on suora lähetys Somalian yleisradioyhtiön SNTV:n uutisstudiolta.

Mogadishussa uutisten lukijalla ei ole apunaan lukulaitetta, prompteria, kuten Suomessa. Sadion ei silti juurikaan vilkuile papereita, vaikka uutistekstiä korjattiin vielä hetki ennen lähetystä.

Tv-studio sijaitsee vaatimattomassa rakennuksessa Mogadishun keskustassa. Heikosti valaistua käytävää koristaa käsinmaalattu SNTV:n logo ja Somalian lippu.

Ei uskoisi olevansa ympäri maailmaa lähetettävien uutisten tekopaikalla. Käytävän päästä löydämme silti kaksi pientä tv-studiota tarkkaamoineen.

tv-tarkaamo.
SNTV:n tarkkaamo Mogadishussa, joka on toteutettu suomalaisvoimin.Antti Kuronen / Yle

Itäsaksalaisten 1970-luvulla rakentamat studiot on tarkoitettu radio-ohjelmien tekoon. Silti Sadio istuu keskellä huonetta, valmiina suoraan tv-lähetykseen.

– Rakastan työtäni, vaikka se vaatii suuria uhrauksia. Elämäni poikkeaa täysin tavallisten ihmisten arjesta. Me toimittajat elämme vankilassa ilman kattoa, hän toteaa mietteliäänä.

Sadio kollegoineen asuu nimittäin vartioidulla tv-studioalueella. Sisään pääsee vain aseistettujen sotilaiden luvalla.

Toimittajat poistuvat alueelta vain toisinaan tapaamaan perheitään. Vierailuista ei kerrota edes kollegoille. Toimittajat, etenkin naiset, ovat terrorijärjestö al-Shabaabin tähtäimessä.

– Kun lähden alueelta, pukeudun kasvot peittävään huntuun. Silti se on hyvin vaarallista. Olen menettänyt monia läheisiä työtovereita – veljiä ja sisaria on murhattu, sanoo Sadio, vaikka hänen kasvoiltaan voi lukea, ettei asiasta kertominen ole helppoa.

Monitori SNTV:n uutisstudiossa.
Somalian yleisradioyhtiön tv-studio on toteutettu suomalaisvoimin.Peik Johansson

Toimittajia on kuollut pommi-iskuissa, mutta heitä on myös murhattu. Ääri-islamistinen al-Shabaab liike on edelleen vaarallinen, vaikka se virallisesti on ajettu pois pääkaupunki Mogadishusta.

Sadiolle työn vaarat merkitsevät henkilökohtaisia uhrauksia. Esimerkiksi perheen perustaminen on mahdottomuus turvallisuussyistä.

– Journalismista en silti halua luopua. Haluan olla esikuva nuorille naisille Somaliassa, hän toteaa.

Sisällissota katkaisi tv-toiminnan vuosikausiksi

Tv-studion tarkkaamossa kolme miestä seuraa lähetystä monitoreista sekä jakaa komentoja kameramiehille ja Sadiolle. Laitteita on paljon, ihan kuin Ylen aluetoimitusten tv-studioissa.

Harppaus on ollut valtava. Tänä päivänä SNTV:n uutisia voi seurata ympäri vuorokauden eri puolilla maailmaa satelliittien ja sosiaalisen median välityksellä.

Kuusi vuotta sitten SNTV:n tv-lähetyksiä ei ollut olemassakaan. Ne lakkautettiin sisällissodan ajettua Somalian kaaokseen 1990-luvun alussa.

Naapurimaiden sotilaiden häädettyä islamistit ja terrorijärjestö al-Shabaabin Mogadishusta, Afrikan Unionin sotilaat tulivat kaupunkiin turvaamaan haurasta rauhaa.

Hidas jälleenrakentaminen alkoi sodan raunioilla. Lähes kaikki yhteiskunnalliset toiminnot piti rakentaa uudestaan tyhjästä.

SNTV:n käytävälle on maalattu tv-kanavan logo.
Antti Kuronen / Yle

Parinkymmenen vuoden tauon jälkeen SNTV:n lähetykset käynnistettiin vuonna 2011, mutta taso oli onneton. Sitten suomalaiset astuivat kuvaan. Siitä on kolmisen vuotta.

– Olihan se karua tulla tänne ensimmäistä kertaa. Täällä ei ollut oikeastaan mitään, edes sähköt eivät toimineet kunnolla. Oli vain tämä rakennus, muistelee Andreas Wirth alkuaikojen haasteita.

Studiotekniikan asiantuntija Wirth oli ensimmäisten joukossa Viestintä ja kehitys -säätiö Vikesin hankkeessa Mogadishussa.

Suomalaiset olivat lupautuneet kehittämään Somalian yleisradioyhtiön television uutis- ja ajankohtaistoimintaa. Mallina käytettäisiin Ylen alueuutisia.

– Lähdimme rakentamaan tv-studiota yhdessä somalialaisten kanssa. He olivat ihmeissään, kun ryhdyimme poraamaan seiniä ja vetämään kaapeleita. He eivät olleet tottuneet siihen, että Euroopasta tulevat likaavat kätensä hanttihommissa.

– Halusimme opettaa somalialaisille kaiken studiosta rakennusvaiheessa, jotta he voisivat pyörittää ja korjata sitä itsenäisesti. Onnistuimme yli odotusten. He rakensivat itse toisen samanlaisen studion, kertoo Andreas Wirth.

Työn tuloksena syntyi Somalian ensimmäinen monikamerastudio. Kalustosta osa on uutta, osa Ylen käytöstä poistamaa.

Riippumaton media tärkeä demokratiassa

Myös hankkeen vetäjä, Vikesin Peik Johansson, on ollut mukana alusta alkaen.

– Studion rakentaminen ja kehittäminen on ollut todella tärkeä osa hankettamme, mutta vain osa sitä. Yhtä tärkeää on ollut koulutustoiminta, jonka avulla pyrimme vahvistamaan sananvapautta ja mediaa Somaliassa.

Vikes on kouluttanut toimittajia eri puolilla Somaliaa ja Somalimaata. On opetettu käytännön journalistisia taitoja, mutta myös journalistista etiikkaa ja sananvapautta.

Myös virkamiehille ja poliiseille on järjestetty kursseja sananvapaudesta. Niitä on vetänyt muun muassa rikosylikomisario Thomas Elfgren.

Suomen Nairobin suurlähettiläs Tarja Fernandez tutustui SNTV:n toimintaan Mogadishussa. SNTV haastetteli häntä ja Somalian informaatioministeriä.
Suomen Nairobin suurlähettiläs Tarja Fernandez tutustui SNTV:n toimintaan Mogadishussa. SNTV haastetteli häntä ja Somalian informaatioministeriä.Antti Kuronen / Yle

Somalia tärkeä kohde Suomelle

Suomen Nairobin-lähetystön suurlähettiläs Tarja Fernandez vieraili SNTV:ssä keväällä. Somalia on yksi Suomen tärkeimmistä kehitysyhteistyökohteista.

– Tämä suomalaisten pystyttämä studio on yksi hyvä esimerkki positiivisesta kehityksestä Somaliassa. Suomi on mukana myös terveyssektorilla ja valtion kehittämisessä.

Mogadishussa Fernandez tapasi myös maan uuden presidentin Mohamed Abdullahi Mohamedin, joka on opiskellut ja elänyt pitkään Yhdysvalloissa.

– Erittäin myönteinen vaikutelma jäi hänestä. Uusi hallitus on herättänyt kansainvälisessä yhteisössä suurta kiinnostusta. On toiveita, että asiat saataisiin aiempaa nopeammin eteenpäin Somaliassa, sanoo Tarja Fernandez.

Poliitikot painostavat toimituksia

Viime vuonna valitun uuden presidentin ja hallituksen tavoitteena on demokratian vahvistaminen. Somalian parlamentti säätikin vastikään erillisen medialain.

Sillä turvataan sananvapautta ja määritellään tiedotusvälineiden oikeudet ja vastuut. Medialain mukaan SNTV ja muut valtiolliset tiedotusvälineet tulevat jatkossa olemaan toimituksellisesti itsenäisiä julkisen palvelun medioita.

Toimittajan työ on haasteellista, koska poliitikot ja liikemiehet painostavat toimituksia. Yksityisillä kanavilla poliitikot voivat jopa ostaa näkyvyyttä.

– Pyrimme kehittämään journalistista tasoa Somaliassa. On tärkeää, että ihmiset saavat oikeaa tietoa, jotta he voivat tehdä elämässään oikeita ratkaisuja ja tarvittaessa vaatia vallanpitäjiä vastuuseen. Tähän tarvitaan eettisesti korkeatasoista ja ammattimaista journalismia. Somalialaiset toimittajat ovat todella kunnianhimoisia, mutta ohjelmien sisältö on yhä yksipuolista ja ammattietiikassa on vielä parantamisen varaa, arvelee Peik Johansson.

SNTV:n johtaja Nasser Hussein
SNTV:n johtaja Nasser Hussein on vieraillut Suomessa ja tutustunut mm. Ylen toimintaan.Antti Kuronen / Yle

Yksi osa hanketta oli SNTV:n johtajan Nasser Husseinin kutsuminen Suomeen.

– Tutustuin muun muassa Yleen. Se on esikuvamme ammattitaitonsa ja riippumattomuutensa takia.

Nasser kertoo SNTV:n huikeasta kehityksestä viimeisen kuuden vuoden aikana. Tänä päivänä ohjelmia levitetään ympäri maailman kolmen satelliitin välityksellä.

– Suomessa kävin somalien suosimassa ravintolassa. Kaikki hiljenivät, kun SNTV:n Mogadishusta lähettämät uutiset tulivat telkkarista.

Sadio haluaa kehittyä toimittajana

Studiossa Sadio kerää paperinsa lähetyksen loputtua. Suomalaisilta hän sanoo oppineensa paljon.

– Ennen luin vain uutisia ruudussa. Nyt olen oppinut tekemään reportaaseja. Teemme tätä paremman tulevaisuuden toivossa, sanoo Sadio Mohamed Hassan ja lähtee valmistautumaan seuraavaan uutislähetykseen.

Lue myös: Tältä näyttää Somalian nälänhätä – "Emme selviä tästä kriisistä, tarvitsemme apua"

Suomensomalialainen Mogadishun kaupunginjohtaja: Tämä on vielä turvaton kaupunki paluumuuttajille

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and