Talousmahdit ratkovat maailman ongelmia Sisilian auringon alla – näistä asioista väännetään

Maailman suurimmat talousmahdit ovat koolla tänä viikonloppuna Sisilian saarella Italiassa. Kokous järjestetään Välimeren rannalla pienessä Taorminan kaupungissa, mutta tunnelma on kaikkea muuta kuin leppoisa.

Pöydällä on iso kasa haasteita ilmastonmuutoksesta kansainväliseen kauppaan ja terrorismiin. Kokoukseen osallistuu ensi kertaa myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka on monessa asiassa eri linjoilla muiden kanssa.

– Ei ole epäilystäkään siitä, etteikö tästä tulisi vaikein G7-kokous vuosiin, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tusk ennakoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

G7-maihin kuuluvat Yhdysvallat, Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Britannia. Myös EU:n edustajat ovat mukana kokouksessa.

1. Romuttuuko Pariisin ilmastosopimus?

Muut johtajat yrittävät taivutella Yhdysvaltoja pysymään yhdessä sovittujen ilmastotavoitteiden takana. Trump lupaili vaalikampanjansa aikana vetävänsä Yhdysvallat pois Pariisin ilmastosopimuksesta, mutta ei ole tehnyt sitä vielä.

Valkoisen talon talousneuvonantajan Gary Cohnin mukaan Trump aikoo tehdä päätöksensä Pariisin sopimuksesta Sisilian kokouksen jälkeen, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. Vaivalla väännetyssä sopimuksessa valtiot lupaavat vähentää päästöjään ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi.

Italian pääministerin Paolo Gentilonin mukaan asiassa ei tapahtunut edistystä perjantaina, joten sopimuksen kohtalo on yhä auki. Britannian pääministerin Theresa Mayn mukaan Yhdysvallat harkitsee asiaa.

Donald Trump
Muiden G7-maiden johtajat yrittävät taivutella Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia Pariisin ilmastosopimuksen taakse. Flavio Lo Scalzo / EPA

2. Miten käy maailmankaupan?

Keskustelut maailmankaupasta alkavat erikoisesta asetelmasta. Saksalaislehdet uutisoivat, että Trump olisi kuvaillut saksalaisia "tosi pahoiksi" Euroopan komission johtajalle Jean-Claude Junckerille.

Trump oli viitannut miljoonien saksalaisautojen vientiin Yhdysvaltoihin sekä Saksan kauppaylijäämään. Juncker tosin sanoi jälkikäteen, etteivät kommentit olleet niin räväköitä kuin julkisuudessa oli annettu ymmärtää.

Trump edusti etenkin vaalikampanjansa aikana hyvin protektionistista linjaa, joten muut maat pelkäävät Yhdysvaltojen haluavan rajoittaa maailmankauppaa. Amerikkalaisten edun etusijalle laittaminen oli Trumpin tärkeimpiä vaaliteemoja.

Trumpin avustajan mukaan presidentti oli sanonut muille johtajille Yhdysvaltojen kohtelevan muita valtioita, kuten ne kohtelevat Yhdysvaltoja. Trump oli vakuutellut, että haluaa kuitenkin vapaata ja reilua kauppaa.

3. Terrorismia puitiin Britannian iskun jälkimainingeissa

Keskustelua terrorismista käytiin kokouksessa jo perjantaina vain muutamia päiviä Manchesterin iskun jälkeen. Tälla saralla yksimielisyyden saavuttaminen olikin helpompaa.

G7-maat vaativat perjantaina Britannian pääministerin Theresa Mayn johdolla, että internetalan yritykset suitsisivat ääriliikkeiden jakamaa sisältöä tarmokkaammin.

Mayn mukaan taistelu terroristeja vastaan siirtyy yhä enemmän verkkoon, kun Isis menettää asemiaan Syyriassa ja Irakissa. Britannian pääministeri May jättää lauantain ohjelman väliin Manchesterin iskun vuoksi.

Italialainen sotilas
Italialaiset sotilaat valmistautuivat G7-maiden kokoukseen Sisiliassa. Angelo Carconi / EPA

4. Painetta uhittelevalle Pohjois-Korealle

Korean niemimaan herkkä tilanne on myös asialistalla erityisesti Japanin toiveesta. Pohjois-Korea on tehnyt kevään aikana useita ohjuskokeita kehittääkseen ohjus- ja ydinohjelmaansa.

Yhdysvallat ja Japani sopivat jo ennen kokousta, että Pohjois-Koreaan kohdistuvia pakotteita pitäisi laajentaa. May sanoi perjantaina, että G7-maat haluavat kasvattaa painetta Pohjois-Koreaa vastaan.

5. Siirtolaisuus ja pakolaiset jäämässä sivuun

Kokousta isännöivä Italia valitsi kokouspaikaksi Välimeren rannan muistuttaakseen siirtolaisten ja pakolaisten asiasta. Sisilia on keskeisimmistä paikoista, jonne Välimereltä pelastettavia ihmisiä tuodaan.

Italia olisi halunnut kokouksen päätteeksi vahvan julkilausuman maailman vastuusta pakolaisista. Sanomalehti The Guardianin mukaan kysymys on kuitenkin jäämässä vain lyhyeksi maininnaksi kokouksen agendalla.

Lähteet: AFP , Reuters, AP

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and