Tanska harkitsee EU:n uhmaamista: Rajatarkastuksia ehkä jatketaan

Tanska ilmoitti tiistaina jättävänsä huomiotta EU:n ohjeistuksen rajatarkastusten lopettamisesta seuraavan puolen vuoden aikana, mikäli unioni ei kykene paremmin turvaamaan ulkorajojaan.

Toukokuun alussa EU-komissio ohjeisti, että Saksan, Itävallan, Tanskan ja Norjan olisi luovuttava rajatarkastuksistaan puolen vuoden kuluessa. Määräys koski muun muassa Tanskan, Ruotsin ja Norjan rajoja. Norja kuuluu Schengen-alueeseen, vaikka maa ei kuulukaan EU:hun.

Tanska otti väliaikaiset rajatarkastukset käyttöön tammikuussa 2016, seuraten tuolloin Ruotsin esimerkkiä. Syynä rajatarkastuksiin oli turvapaikanhakijoiden suuri määrä.

Tanskan pääministeri Lars Løkke Rasmussen ilmoitti tiistaina, että Tanskan mielestä turvapaikanhakijoita tulee Italiaan ja muualle Eurooppaan yhä liian paljon. Mikäli tilanne ei muuttuisi, Tanska ei suostuisi luopumaan rajatarkastuksistaan.

Turkin ja EU:n solmima pakolaissopimus on vähentänyt Eurooppaan saapuvien tulijoiden määrää huomattavasti. Pakolaisia saapuu muun muassa Libyasta meriteitse Italiaan.

Ruotsi lopetti toukokuussa henkilöllisyystietojen tarkastukset Tanskan-vastaisella rajallaan mutta päätti samalla tehostaa rajavalvontaa.

Lähteet: Reuters

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and