Teknologiateollisuuden Siilasmaa tiukkana: “Suomen talouden kuopasta ei kiivetä nopeasti ylös”

Suomen talouden kasvuennusteita on alettu korjata selvästi aiempaa paremmiksi – viimeksi perjantaina finassiryhmä OP nosti omaansa puoli prosenttiyksikköä eli 2,3 prosenttiin.

Talouden kuoppa on kuitenkin ehtinyt kasvaa niin syväksi esimerkiksi Ruotsiin verrattuna, että se haittaa toipumista, sanoo Teknologiateollisuus ry:n hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa.

– Suomessa on tultu niin syvään kuoppaan vuoden 2008 jälkeen, ettei siitä kiivetä nopeasti ylös. Elinkeinoelämän hyvinvoinnista ollaan vielä kaukana, Siilasmaa sanoi Yle TV 1:n Ykkösaamussa.

Palkankorotusten sijasta pitäisi hänen mukaansa puhua yritysten kustannuskehityksen lopputuloksesta, jossa palkat ovat yksi tekijä.

“Vienti edellä on pakko mennä”

Siirtyminen paikalliseen sopimiseen on Siilasmaan mukaan jatkuvasti ajankohtainen tavoite.

Joissakin yrityksissä voi olla palkankorotusvaraa, mutta yleissopimuksen kompromissi tekee hallaa yrityksille, jotka eivät pärjää, Siilasmaa sanoi. Puolet teknologiateollisuuden työntekijöistä on tappiollisissa yrityksissä, hän korosti.

Kilpailukykysopimuksessa sovitun Suomen mallin horjumisesta Siilamaa sanoi, että kytkös vientialojen menestyksen ja muiden alojen palkankorotusvaran välillä on olemassa joka tapauksessa. Mallissa vientialojen palkankorotukset määrittelevät muiden alojen korotukset.

– Kytkös on reaalitalouden kytkös. On täysin mahdotonta, että julkisen sektorin kustannukset nousisivat irrallaan Suomen vientituloista, Siilasmaa sanoo.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and