Teollisuusliitto tulee, Metalli, TEAM ja Puuliitto jäivät historiaan: “Nyt puhutaan palkankorotuksista”

Puheenjohtajan nuijat kopauttivat keskiviikkona Messukeskuksessa päätöksensä teollisuusliitto TEAM:n lopettamisesta ja Metalliliiton nimen muuttamisesta. Puuliitto teki päätöksensä jo tiistaina.

Kolmen liiton yhdistymisen vahvistamisasiakirja on määrä allekirjoitettaa tänään illalla.

– On äärimmäisen suuri päätös, jos positiivinen päätös saadaan. Ay-liike on valmis uudistumaan ja miettimään omia toimintatapojaan. Viesti kaikille on, ettei meitä ole nujerrettu, vaikka joillain sellaisia toiveita olisi, sanoo Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto.

Tie kohti teollisuusliittojen fuusiota on kestänyt Aallon mukaan lähes yhtä kauan kuin vuonna 1899 perustettu Metalliliitto on ollut olemassa.

– Vuodelta 1914 löytyy ensimmäinen kirjaus siitä, että pitää yhdistyä.

Teollisuusliiton puheenjohtaja nimitetään huomenna. Toistaiseksi ainoa ehdokas uuden liiton johtoon on Metalliliiton Aalto.

“On ottanut koville”

Messukeskuksen ilmassa on haikeutta, mutta päällimmäisenä kuului toive ammattiyhdistysliikkeen uudesta noususta.

– Tänään on hyvä päivä, voi mennä luottavaisin mielin tulevaan. Tulee vahvaa osaamista, edunvalvontaa, vahvoja osaajia, kommentoi TEAM:n valtuutettu, pääluottamusmies Atte Kilpinen.

– Tämä on uusi alku. Kiristyneen työvoimapolitiikan ja nykyisen hallituksen aikana ay-liikettä lytätään joka raossa, ja tarvitaan vastavoimaa, sanoo ammattiosaston puheenjohtaja Taina Karrikka Metalliliitosta.

Kaikille ei Metalliliiton perinteikkäästä nimestä luopuminen ollut helppoa.

– On se ottanut kentällä koville, osa haluaisi pitää Metallin Metallina. Mutta suurin osa näkee, että eteenpäin on ay-liikkeen mentävä. Nyt surutyö on tehty, kertoo kentän tunnelmista työsuojeluvaltuutettu Ville Keränen.

Syksyllä lisää palkkaa

Fuusion keskeinen tavoite on liittojen edunvalvonnan parantaminen. Teollisuusliiton jäsenet edustavat noin 75:tä prosenttia viennin työntekijöistä.

– Voimat yhdistämällä saadaan ay-toiminta ihan uudelle tasolle, sanoo TEAM:n puheenjohtaja Heli Puura.

Metallin Riku Aallon mukaan nykyinen hallitus ja poliittinen ilmasto on asettanut ammattiyhdistysliikkeelle kovat haasteet.

– Tämä on meidän vastaus siihen haasteeseen, Aalto sanoo.

Suurliiton on määrä aloittaa vuoden 2018 alussa, ja sitä ennen liitot neuvottelevat muun muassa palkoista. Heli Puuran mukaan palkankorotuksille on korkea aika.

– Uskoisin että palkankorotuskulmalla tullaan syksyn neuvotteluihin. 2010-luvulla palkkakehitys on ollut vaatimatonta. Haluamme, etteivät yritykset vain jaa jättiosinkoja, vaan henkilöstä saa osansa kannattavasta yritystoimnnasta, Puura sanoo.

Kentältä vahvistetaan sama viesti.

– Nyt ollaan menty kymmenen vuotta äärimaltillisilla palkankorotuksilla, nyt syksyllä puhutaan varmasti palkankorotuksista, Metallin Ville Keränen vahvistaa.

Aalto: Muille liitolle ovi on auki

Paperiliitto valitsi tänään puheenjohtajansa Petri Vanhalan uudelle kaudelle. Riku Aallon mukaan Paperiliiton joulukuinen ilmoitus jäädä pois suurliitosta oli yllätys ja isku, vaikka se ei Teollisuusliittoa romuttanutkaan.

Ovi Paperiliitolle on Aallon mukaan kuitenkin yhä auki.

– Tämänkin fuusion jälkeen ulkopuolelle jää teollisuusliittoja ja heidänkin kanssa keskustellaan. Välineet löytyy jos halua on, Aalto sanoo.

TEAM:iläinen pääluottamusmies, entinen paperiliittolainen Mikko Laitinen arvioi, että Paperiliitto liittyy joukkoon muutaman vuoden sisällä.

– Toivon niin, ja pidän sitä realistisena, Laitinen sanoo.

Lue myös:

Teollisuuden palkansaajat kokoavat voimansa – uusi suurliitto synnytetään tänään

EK:n Häkämies: Syksyn liittokierroksella ei pidä tärvellä orastavaa kasvua

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and