Trump tulee Natoon – eurooppalaisilla on vastaukset valmiina

BRYSSEL Sotilasliitto Naton jäsenmaiden johtajien tapaaminen tänään iltapäivällä on kuin köyhän suvun perhejuhla, johon on kutsuttu ensi kertaa upporikas ja arvaamaton kummisetä.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei kotimaisista vastoinkäymisistään huolimatta ole kuitenkaan enää Euroopan näkökulmasta yhtä arvaamaton kuin vielä puoli vuotta sitten kun hänet valittiin maailman vahvimman sotilasmahdin presidentiksi.

Brysselissä on jo nähty Trumpin puolustusministeri James Mattis, ulkoministeri Rex Tillerson ja varapresidentti Mike Pence. Viesti kaikilta kolmelta on ollut varsin johdonmukainen: Toisin kuin Trump vielä vaalikampanjassaan sanoi, sotilasliitto Nato ei ole aikansa elänyt kylmän sodan jäänne

Mutta eurooppalaisten on silti pantava lisää rahaa omaan puolustukseensa.

Autosaattue kuljetti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Brysselissä keskiviikkona.
Autosaattue kuljetti Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Brysselissä keskiviikkona.Stephanie Lecoqc / EPA

Nato-maat lupasivat syksyllä 2014 kasvattaa puolustusbudjettinsa kohti kahden prosentin bkt-osuutta vuoteen 2024 mennessä. Toistaiseksi tähän yltää kuitenkin vain neljä Naton 26:sta eurooppalaisesta jäsenmaasta.

Eurooppalaiset ovat jo ottaneet Trumpin rahaviestin siinä määrin vakavasti, että tämän päivän kokouksesta on odotettavissa tarkempi suunnitelma siitä, miten tavoitteeseen päästään. Kokouksessa päätettäneen, että jokainen maa laatii aikataulun oman puolustusbudjettinsa kasvattamiselle.

Trumpin Yhdysvallat haluaa Natolta myös lisää panosta terrorismin torjuntaan. Symbolisesti sille olisi tärkeää, että Nato liittyisi järjestönä mukaan Isisiä vastaan taistelevaan koalitioon, jossa ovat jo mukana kaikki sen jäsenmaat. Tästä kaikki eivät ole samaa mieltä, mutta odotettavissa on ainakin Naton Awacs-ilmavalvontalentojen lisäämistä operaation tukemiseksi.

Manchesterissa maanantaina tehty isku nuorten pop-konserttiin muistuttaa terrorismin torjunnan tärkeydestä.

– Kokous osoittaa, että liittolaiset ovat yhdessä taistelussa terrorismia vastaan ja puolustamassa avoimia yhteiskuntia, sanoi Nato pääsihteeri Jens Stoltenberg lehdistötilaisuudessa keskiviikkona.

Lyhyen kokouksen asialista on siis valjastettu vastaamaan Trumpin toiveita. Mutta ohjelmaan on lisätty myös nerokkaan symbolinen keino alleviivata Naton merkitystä Yhdysvalloille.

Naton uusi päämaja sijaitsee Brysselissä vanhaa päämajaa vastapäätä.
Naton uusi päämaja sijaitsee Brysselissä vanhaa päämajaa vastapäätä.Stephanie Lecocq / EPA

Presidentti Trump paljastaa kokouksen yhteydessä muistomerkin, joka symboloi historian ainoaa kertaa jolloin Nato on soveltanut keskinäisen puolustuksen 5. artiklaansa. Ulkoinen hyökkäys tapahtui syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen muodossa, ja viidennen artiklan soveltamisen seurauksena Nato osallistui Afganistanin sotaan Yhdysvaltain rinnalla.

Muistomerkki on jäänne terrori-iskuissa tuhoutuneista World Trade Centerin pilvenpiirtäjistä Trumpin kotikaupungista New Yorkista.

Se sijaitsee Naton uudessa päämajarakennuksessa, joka vihitään käyttöön samassa yhteydessä. Symbolisesti herkkä tilaisuus voi kiinnittää rakennuttajana työuransa tehneen Trumpin huomion toisaalle siitä, että uusi päämaja on ylittänyt kustannusarvionsa ja myöhästynyt aikataulustaan. Jättimäinen rakennus tulee maksamaan yli 1,1 miljardia euroa.

Pääsihteeri Stoltenberg huomautti lehdistötilaisuudessaan, että Trump on kuitenkin jo osoittanut, että hän ei ole unohtanut Eurooppaa. Yhdysvaltain uusi hallitus julkaisi ensi vuoden budjettiesityksensä tiistaina.

Siinä osoitettiin 40 prosenttia enemmän rahaa kuin kuluvana vuonna Yhdysvaltain Euroopassa toimiville joukoille. Eurooppalaisten pelko siitä, että Yhdysvallat hylkää heidät sotilallisesti, on osoittautumassa turhaksi.

Lue aiheesta lisää: Trumpin ja Putinin motti – Eurooppa on pakotettu ajattelemaan mantereen puolustus uudelleen

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and