Tuomioistuin: Vapaakauppasopimukset hyväksytettävä myös jäsenmaissa

BRYSSEL Euroopan unionin neuvottelemat vapaakauppasopimukset on hyväksytettävä myös jäsenmaissa, toteaa EU-tuomioistuin tänään tiistaina antamassaan ratkaisussa. Tuomioistuin otti ennakkotapauksessa kantaa Singaporen ja EU:n väliseen vapaakauppasopimukseen.

Ratkaisu vetää rajaa sen välille, mitkä asiat vapaakauppasopimuksissa kuuluvat Euroopan unionin omaan toimivaltaan ja mihin pitää hakea hyväksyntä myös jäsenmailta. Päätös vaikuttaa parhaillaan neuvoteltaviin sopimuksiin esimerkiksi Japanin, Vietnamin ja Yhdysvaltain kanssa.

Tuomioistuimen mukaan EU voi sopia jäsenmaidensa kanssa miltei kaikista nykyisenkaltaisten vapaakauppasopimusten asioista, lukuunottamatta kiistanalaista riitojenratkaisumekanismia, jossa myös jäsenmailla on toimivaltaa.

Mekanismin tarkoitus on ratkaista sijoittajien ja valtioiden välisiä kiistoja. Koska Singapore-sopimus ja muutkin EU:n viime aikoina neuvottelemat kauppasopimukset sisältävät riitojenratkaisumekanismin, sopimukset on niiden solmimisen jälkeen lähetettävä jäsenmaihin ratifioitaviksi.

Euroopan unionin tuomioistuin
EU-tuomioistuin sijaitsee Luxemburgissa. Nicolas Bouvy / EPA

Kanadan kanssa solmittu Ceta-sopimus oli kariutua viime syksynä ratifiointivaatimuksen takia, kun Vallonian aluehallitus Belgiassa kieltäytyi hyväksymästä sitä. Lopulta kiista ratkaistiin laatimalla sopimukseen lisäpöytäkirja, jonka avulla sopimus saatiin väliaikaisesti voimaan.

Vallonialla ja muilla EU:n 37 kansallisella ja alueparlamentilla on kuitenkin yhä valta torpata sopimus siinä vaiheessa kun se lähetetään ratifiointikierrokselle. Tuomioistuimen ratkaisu tarkoittaa sitä, että EU:n komissio ei voi yksipuolisesti päättää jättää ratifiointikierrosta väliin tulevissa sopimuksissa.

Toimivaltakysymys tulee vastaan myös Britannian kanssa mahdollisesti solmittavan vapaakauppasopimuksen kohdalla. Jos siihenkin sisällytetään riitojenratkaisumekanismi, sopimus on ratifioitava erikseen kaikissa jäsenmaissa. Prosessi kestää tyypillisesti useita vuosia.

Singapore-ennakkoratkaisua haki tuomioistuimesta komissio itse, sillä se halusi selvyyden toimivaltansa rajoista.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and