Tutkija: 3D-kotitulostus jää harrastelijoiden puuhasteluksi

Kotikäyttöön sopivia 3D-tulostimia saa tätä nykyä jo muutamilla satasilla. Kotitulostimet eivät kuitenkaan ole yleistyneet, koska kuluttajille on tarjolla parempia vaihtoehtoja, sanoo Aalto-yliopiston digitaalisen suunnittelun laboratorion tutkija Roy Björkstrand.

– Erilaiset operaattorit tarjoavat netin välityksellä mahdollisuuden tulostuttaa monenlaisilla eri teknologioilla, erilaisilla materiaaleilla ilman vaivannäköä. Eli tulostus kotona jää harrastelijoiden puuhasteluksi, Björkstrand arvioi.

Teollistuminen, massatuotanto, massakustomointi ja personointi, Börkstrand luettelee. Näin on edetty kohti yhä yksilöllisempiä tuotteita kuten hammasimplantteja ja kuulolaitteiden osia.

– Tämä on esimerkki siitä, miten kuluttajalle personoidaan osia eli pystytään tekemään tuotteita yhä henkilökohtaisemmin ja erilaisiin erityistarkoituksiin. Vastaavalla tavalla voidaan valmistaa purentakiskoja ja oiontalaitteita. Eli kuvannetaan potilaan hampaat ja tehdään vähän suunnittelua päälle.

Metallien 3D-tulostuksissa pyritään korkean suorityskyvyn osiin. Materiaali voi olla esimerkiksi kobolttikromia, ruostumatonta terästä tai alumiinia. Ne ovat kevyitä, tai niillä on on joitain erityisominaisuuksia, kuten esimerkiksi muotin osalla vaikkapa jäähdytyskanavat.

Kuluttaja on myös suunnittelija

Kolmas ryhmä, missä kuluttaja törmää 3D-tulostukseen, on tuotteiden suunnittelu.

– Tämä on vähän sellainen filosofinen muutos teollisessa toiminnassa. Puhutaan "prosumerista" eli producer-consumerista: entinen kuluttaja osallistuu tuotteiden kehittämiseen ja tuottamiseen.

3D-tulostuksia on seitsemän eri menetelmää, mutta kaikille niille on ominaista se, että niitä ohjataan ja rakennetaan kerros kerrokselta.

– Tämä on kotitulostimista tuttu periaate. Teollisessa 3D-tulostuksessa käytetään hieman eri menetelmiä, muun muassa jauhepetisulatusta. Näitä kaikkia kuitenkin kutsutaan 3D-tulostimiksi.

Maailmalla käydään kovaa kilpailua 3D-tulostuksesta.

– General Electric on lähtenyt hyvin vahvasti ja aggressiivisesti tähän kilpailuun mukaan. Se osti ensin palveluntuottajan pois markkinoilta omaan käyttöönsä ja viime vuonna teki miljardikauppoja varmistaakseen, että yhtiö saa kymmenien tuhansien laitteiden armadan omaan käyttöönsä seuraavan kymmenen vuoden aikana.

Björkstrandin mukaan suomalaisyrityksetkin ovat kiinnostuneita, mutta hän toivoisi lisää rohkeutta lähteä hakemaan kilpailukykyisiä ratkaisuja teolliseen 3D-tulostamiseen.

Kouluissa tehtävä työ 3D-tulostamisen opettamiseksi on Björkstrandin mukaan erinomaisen tärkeää.

– Nyt jo ilokseni näen, että lapset esikoulusta alkaen hakevat tätä 3D-suunnittelua, vaikka se vanhemmalle väestölle voi olla vähän vieraampaa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and