Ulkoministeriöltä uusi matkustustiedote: Britanniassa noudatettava erityistä valppautta – Mitä se tarkoittaa käytännössä?

Ulkoministeriö on päivittänyt Britanniaa koskevaa matkustustiedotetta. Ministeriö kehottaa nyt Lontoossa ja muualla Britanniassa matkailevia noudattamaan erityistä varovaisuutta. Aiemmin ministeriö kehotti matkailijoita noudattamaan maassa tavanomaista varovaisuutta.

Britannia nosti terrorismin uhan korkeimmalle tasolle sen jälkeen, kun itsemurhaiskijä räjäytti omatekoisen pommin myöhään maanantai-iltana Manchester Arena -monitoimikeskuksessa Manchesterissä.

Miten uhkatason nosto näkyy Britanniassa?

Lentokentällä kannattaa varata riittävästi aikaa turvatarkastuksiin. Myös nähtävyyksien, tavaratalojen ja teatterien ovilla tehdään tavallista enemmän turvatarkastuksia. Lisäksi turvallisuusviranomaisia ja sotilaita näkyy katukuvassa. Armeija voi esimerkiksi huolehtia poliisin normaalisti hoitamista vartiointitehtävistä kadulla.

Miten matkailija voi varautua terroriuhkaan?

Matkustusilmoitus kannattaa tehdä aina matkalle lähtiessä ja myös pidempää maassaoloa varten. Sen avulla ulkoministeriö tavoittaa maassa olevat suomalaiset ja voi välittää tietoja esimerkiksi akuutista kriiisitilanteesta. Ilmoitus tehdään verkossa osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Matkailijoiden kannattaa noudattaa erityistä varovaisuutta eli julkisilla paikoilla liikkuessa kannattaa olla valppaana ja välttää suuria väenkokouksia.

Paikallisten viranomaisten ohjeita on noudatettava. Kuten aina suurkaupungeissa, kannattaa välttää liikkumista sellaisissa paikoissa, joissa on riski joutua erilaisiin ikäviin tilanteisiin.

Pitääkö matka perua tai jättää menemättä konsertteihin?

Britannia on edelleen suhteellisen turvallinen matkailumaa, jossa vierailee tuhansia matkailijoita päivittäin. Matkustuspäätös täytyy jokaisen tehdä itse. Isoissa tapahtumissa kuten jalkapallopeleissä ja konserteissa on yleensä hyvät turvatoimet.

Suomalaisturistin todennäköisin vaaranpaikka on edelleen se hetki, kun astutaan pubista ulos muistamatta, että Britanniassa on vasemmanpuoleinen liikenne. Silloin voi vahingossa katsoa väärään suuntaan ja joutua auton yliajamaksi.

Juttua varten on haastateltu viestintäpäivystäjä Pasi Vaaranmaata ulkoministeriöstä sekä lehdistöneuvos Pekka Isosomppia Suomen Lontoon-suurlähetystöstä.

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and