Uusi oikeuskansleri aikoo olla ärhäkkä paimenkoira – Pöysti sanoo pohtineensa mahdollista jääviysongelmaa

Alivaltiosihteeri Tuomas Pöysti aikoo olla ärhäkkä paimenkoira, kun hän aloittaa vuodenvaihteessa oikeuskanslerina. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimitti sote-uudistusta vetäneen Pöystin tänään keskiviikkona oikeuskansleriksi.

– Laillisuusvalvojista on puhuttu milloin vahtikoirina ja milloin oppaina. Jos halutaan käyttää tällaisia vertauksia, luonnehtisin paimenkoiraksi. Eli pyrkii aktiivisella opastuksella ja oikeuskanslerin neuvontatehtävällä huolehtimaan siitä, että asiat menevät tavalla, joka turvaa oikeuksien toteutumisen ja hyvän hallinnon, Pöysti sanoo.

Opastuksen ja neuvomisen lisäksi hyvä paimenkoira kuitenkin käyttää tarvittaessa kovaa ääntä ja hampaitaan, Pöysti lisää. Ja jos tarvetta ilmenee, tulla oikeuskanslerin olla Pöystin mukaan selkeä.

– Niin kansalaisten kuin virkamiehistön kuin hallituksen ja tasavallan presidentin on voitava luottaa siihen, että oikeuskansleri selkeästi ilmaisee mahdolliset ongelmakohdat.

Ei jäävi

Pöysti on vetänyt sote-uudistusta viimeiset kaksi vuotta. Hän sanoo pohtineensa mahdollista ristiriitaa nykyisen ja tulevan pestinsä välillä.

– Minun johdollani valmistellut lait ovat eduskunnan käsittelyssä. Nyt kun nimitys on [tehty], en mene muihin asioihin vaan hoidetaan loppuun nämä vanhat, hän sanoo.

Pöystin mukaan oikeuskanslerina aloittaminen vasta vuodenvaihteessa liittyy osittain hänen nykyiseen tehtäväänsä.

– Vähän myöhäinen aloitus liittyy myöskin siihen, että tulee lepoaika tässä välissä.

Julkisesta keskustelusta väärä kuva

Pöystin edeltäjä Jaakko Jonkka nostatti viime vuoden lopussa pienimuotoisen kohun, kun hän moitti aiempia hallituksia ja nykyistä huonosta lainvalmistelusta. Huhtikuussa hän sanoi Ylen haastattelussa, että poliittinen kiire tuo sutta sekundaa lainvalmistelussa.

Pöysti sanoo osittain jakavansa Jonkan huolen, mutta osittain hän on siitä eri mieltä.

– Lainvalmistelun yleinen laatu ei ole ihan niin huono kuin tämä epäkohtiin keskittyvä julkinen keskustelu antaa kuvan. Lukuisista hyvin valmistelluista säädöksistä ei välttämättä tule uutista. Toki lainvalmistelussa on ollut pitkään esillä olleita puutteita.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and