Valovoimainen ja vaatimaton mies, johon sota jätti jälkensä – Näin läheiset ja työtoverit muistelevat presidentti Koivistoa

Myöhään perjantaina edesmennyt presidentti Mauno Koivisto muistetaan valtionpäämiehenä, mutta on myös niitä, jotka eivät menettäneet perjantaina vain poliittista johtajaa vaan myös läheisen ystävän. Presidentin entinen alainen ja hyvä ystävä Seppo Lindblom sekä entinen adjutantti amiraali Juhani Kaskeala muistelivat Ylen aamu-tv:ssä Koivistoa niin poliitikkona kuin yksityishenkilönäkin.

Lindblom tutustui Koivistoon jo 60 vuotta sitten. Miehet ystävystyivät, kun vuonna 1968 pääministerinä toiminut Koivisto valitsi Lindblomin poliittiseksi sihteerikseen.

– Siitä alkoi yhteinen taival, jota voisi kuvata se, että viime vuodet hän puhutteli minua parhaana ystävänään. Se oli hyvin ehyt ja lämmin ystävyyssuhde, Lindblom muistelee.

Lindblom muistelee nähneensä Koiviston lupaavana ja valovoimaisena henkilönä jo ennen tämän pääministeriyttä. Poliitikkona hän muistaa Koiviston tämän kunnioituksesta tavallista ihmistä kohtaan sekä filosofisista aforismeista, joita presidentti viljeli.

– Minkä muistan hyvin oli: "Ei pidä pettää lupauksia. Petä mieluummin odotukset kuin lupaukset." Se oli minusta hänelle tunnusomaista. Omalta osaltaan hän kyllä kohotti kansan luottamusta politiikkaan, Lindblom sanoo.

Entinen adjutantti amiraali Juhani Kaskealan mukaan presidentti Koivisto onnistui istuttamaan vaatimattomuutensa myös presidentin rooliin.

– Vaatimattomuus kaunisti häntä, mutta hän halusi myös säilyttää sen tasavallan presidentin arvovallan, Kaskeala kuvaa.

Kaskealan mukaan presidentti käytti kyllä valtaa, mutta ei tehnyt siitä isoa numeroa. Presidentin adjutanttina 1980-luvulla toimineelle Kaskealalle täsmällinen presidentti oli mieluisa esimies. Presidentti ja hänen adjutanttinsa miettivät joskus sekuntien tarkkuudella, voisiko sovittuun tilaisuuteen lähteä liian aikaisin.

– Täsmällisyys on kuninkaiden kohteliaisuutta ja presidentti oli hyvin omaksunut tämän, Kaskeala kehuu.

Rintamamiesajoilla oli Kaskealan mukaan suuri vaikutus presidentin moraaliin ja etiikkaan.

– Sota jätti häneen jälkensä ja viime kuussa keskustellessamme hän muisteli, miten hän ensimmäisen kerran kohtasi tilanteen, jossa joko vastaan noussut venäläinen tai hän kaatuisi, Kaskeala kertoo.

Muistot säilyivät tarkkoina viime hetkiin saakka

Seppo Lindblom kävi tapaamassa presidenttiä säännöllisesti vielä tämän viime hetkilläkin hoivakodissa. Viimeisessä keskustelussa Koiviston kanssa Lindblom aisti, että nyt olisivat luultavasti viimeiset hetket käsillä.

Vaikka Koivisto kärsikin dementiasta, palasivat vanhat muistot hänen mieleensä tarkkoina. Viimeisessä tapaamisessaan Kaskealan kanssa noin kuukausi sitten presidentti intoutui muistelemaan erityisesti yhteyksiään Yhdysvaltain johtoon presidenttikaudellaan. Kipinänä toimi Kaskealan Maanpuolustuskorkeakoulussa pitämä esitelmä Suomen asemasta Yhdysvaltain puolustuspolitiikassa.

– Tämä aihe innosti hänet muistelemaan sitä, miten hän oli rakentamassa Yhdysvaltain ja Suomen suhteita alkaen sieltä varapresidentti Bushin 1983 tapahtuneesta vierailusta Kultarantaan, Kaskeala kertoo.

Kaskeala muistaa presidentin käyneen tapahtumia läpi hämmästyttävän yksityiskohtaisesti. Vaikka presidentti ei jaksanut enää seurata päivän politiikkaa samalla innolla kuin aiemmin, seurasi hän Lindblomin mukaan presidentti Sauli Niinistön vallankäyttöä tarkkaan.

– Kun tasavallan presidentti esiintyi, hän saattoi lausua jotain sellaista, että tämä oli hyvin presidentillinen esiintyminen. Sillä tavalla hänen silmänsä olivat yhä vallankäytössä vaikka voimia ei enää riittänyt tarkkaan kansainvälisen tilanteen seuraamiseen, Lindblom sanoo.

Lue myös:

Eduskunta pitää hiljaisen hetken presidentti Koiviston muistoksi – "Suomi on menettänyt suuren parlamentaarisen demokratian tukijan"

Leijonat kunnioittaa Mauno Koivistoa – pelaajilla surunauhat Norja-ottelussa

Kohtauksia Koiviston elämästä: Bushin tapaaminen, Gorban Nokia-puhelu ja fundeerausta Lenita Airiston haastattelussa

Koko kansan Manu elää muistoissamme – Katso Elävän arkiston videokooste

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.

Powered by WordPress | Designed by: Premium Themes | Thanks to Free WordPress 4 Themes, Download Premium WordPress Themes and